Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Judy Garland

2022. június 11. 15:12 - RottenBiller

Hollywood aranykorának egyik legfényesebb csillaga

jg.png

Száz évvel ezelőtt 1922. június 10-én született Hollywood aranykorának egyik legfényesebb csillaga, Judy Garland. Judy Garland (született Frances Ethel Gumm; 1922. június 10. – 1969. június 22.) amerikai színésznő és énekesnő. Bár karrierje során számos különböző szerepért kritikai elismerésben részesült, széles körben ismert arról, hogy Dorothy Gale szerepét játszotta Az Óz varázslójában (1939).

Nemzetközi sztárságot ért el színésznőként zenei és drámai szerepekben egyaránt, lemezlovasként és a koncertszínpadon. Sokoldalúságáról híres, oscar-díjat, Golden Globe-díjat és különleges Tony-díjat kapott. Garland volt az első nő, aki elnyerte az év albumának járó Grammy-díjat, amelyet 1961-ben Judy at Carnegie Hall című élő felvételéért nyert el.

Garland gyerekként kezdett fellépni a vaudeville-ben két nővérével, a "The Gumm Sisters" vaudeville csoportban, majd tinédzserként leszerződtették a Metro-Goldwyn-Mayerhez. Több mint két tucat filmben szerepelt az MGM színésznőjeként.

 

 

 

 

Garland gyakori partnere volt a képernyőn Mickey Rooney-nak és Gene Kelly-nek, és rendszeresen együttműködött a rendezővel és a második férjével, Vincente Minnellivel. Ebben az időszakban további főszerepeket játszott a Meet Me in St. Louis (1944), a The Harvey Girls (1946), a Húsvéti parádé (1948) és a Summer Stock (1950). 1950-ben, az MGM-nél eltöltött 15 év után a stúdió kiadta őt egy sor személyes küzdelem közepette, amelyek megakadályozták abban, hogy teljesítse szerződésének feltételeit.

Bár filmes karrierje ezt követően szakaszossá vált, Garland két legelismertebb szerepe karrierje későbbi szakaszában jött: jelölést kapott a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra az A Star Is Born (1954) című filmben nyújtott alakításáért, és jelölést kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában a Nürnbergi ítéletben nyújtott alakításáért (1961).

 

 

 

 

Rekordokat döntögető koncerteken is feltűnt, nyolc stúdióalbumot adott ki, és saját, Emmy-jelölt televíziós sorozatának, a The Judy Garland Show-nak (1963–1964) a házigazdája volt. 39 éves korában Garland lett a legfiatalabb és első női díjazottja a Cecil B. DeMille-díjjal a filmiparban elért életműdíjért.

1997-ben Garland posztumusz elnyerte a Grammy-életműdíjat. Számos felvételét beiktatták a Grammy Hírességek Csarnokába, és 1999-ben az Amerikai Filmintézet a klasszikus hollywoodi mozi nyolcadik legnagyobb női forgatókönyv-legendájának minősítette.

 

 

 

 

Garland már korán küzdött a személyes életében. A korai sztárság nyomása tinédzser korától kezdve hatással volt fizikai és mentális egészségére; önképét befolyásolta a filmvezetők állandó kritikája, akik úgy vélték, hogy fizikailag nem vonzó, és akik manipulálták a képernyőn megjelenő fizikai megjelenését.

Felnőttkorában alkohol- és szerhasználati zavarok, valamint pénzügyi instabilitás sújtotta, gyakran több százezer dollárnyi adóztatás miatt. Egész életen át tartó szerhasználati rendellenessége végül londoni halálához vezetett egy véletlen túladagolás következtében, 47 éves korában, 1969-ben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr5617854705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása