Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

A szerelem úgy viszonylik a szexushoz, mint a tagolt beszéd a makogáshoz

2022. április 03. 20:01 - RottenBiller

Magyar költészet napja

szinhaz-budapest-kolteszet-napja.jpg

A Költészet Világnapját március 21-én ünneplik, amelyet az UNESCO, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális szervezete 1999-ben jelölt ki. A Költészet Világnapját azzal a céllal hozták létre, hogy a költői kifejezés révén támogassa a nyelvi sokféleséget és növelje a veszélyeztetett nyelvek megismerésének lehetőségét.

1964-től kezdődően a magyar költészet napját április 11-én József Attila születésnapján ünneplik. A magyar költészet napján irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat és versenyeket rendeznek, amellyel a magyar líra előtt tisztelegnek. Ezeken a rendezvényeken egyaránt szerepelnek kortárs és klasszikus költők versei.

A Vígszínház költészet napi ünnepségében megemlékezik a 100 éve született Nemes Nagy Ágnesről

A Vígszínház társulata 2022-ben is tartja magát a hagyományaihoz és megünnepli a költészet napját, április 10-én 15 órától várják a közönséget a Vígszínházban. A költészet napi ünnepségen megemlékeznek a 100 évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnesről, aki a huszadik század magyar irodalmának egyik legfontosabb alakja.

A műsort Hegedűs D. Géza rendezi. A fellépők: Antóci Dorottya, Bach Kata, Balázsovits Edit, Borbiczki Ferenc, Brasch Bence, Bölkény Balázs, Csapó Attila, Dino Benjamin, Dobó Enikő, Ertl Zsombor, Fesztbaum Béla, Gados Béla, Halász Judit, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Hirtling István, Horváth Szabolcs, Igó Éva, Józan László, Karácsonyi Zoltán, Kopek Janka, Kovács Patrícia, Koos Boglárka eh., Kövesi Zsombor eh., Lukács Sándor, Majsai-Nyilas Tünde, Márkus Luca, Nagy-Kálózy Eszter, Orosz Ákos, Puzsa Patrícia, Rudolf Péter, Seress Zoltán, Stohl András, Szántó Balázs, Tar Renáta, Telekes Péter, ifj. Vidnyánszky Attila, Waskovics Andrea, Wunderlich József, Zoltán Áron, Mester Dávid.

Nemes Nagy Ágnes posztumusz kapta meg a Világ Igaza kitüntetést

Nemes Nagy Ágnes 1922. január 3-án született. Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, esszéíró, pedagógus. Az 1970-es-1980-as években meghatározó személyisége lett a magyar irodalmi életnek. Az emigrációban élő tagokkal kapcsolatot tartott, külföldi felolvasóesteken és nemzetközi írótalálkozókon gyakran képviselte hazáját.

"A szerelem úgy viszonylik a szexushoz, mint a tagolt beszéd a makogáshoz. Jellemző nyavalyás korunkra, hogy míg egyfelől kimondja (főképp csak úgy a levegőbe) a nő egyenjogúsítását, másfelől ezt is nemi regresszióra használja fel. Szerelempárti vagyok. Hogy mi a különbség a szerelem nemisége és a puszta nemiség közt, azt annak, aki nem tudja, úgyis hiába magyaráznám. Ha angyaloknak nyelvén szólnék is, akkor sem értené. Az a különbség, ami a marharépa és a manna, a rossz vers és a jó vers között."

1998-ban posztumusz kapta Izrael államtól a Világ Igaza kitüntetést, Lengyel Balázzsal, mert a Holokauszt idején zsidókat mentettek. Emlékét őrzi, 1998-ban a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Nemes Nagy Ágnes-emlékdíjat alapított a magyar esszéirodalom legjobbjainak elismerésére. A díjat először 1999-ben ítélték oda három személynek. 1999-ben, a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium falán helyezték el bronzból készült emléktábláját, Fekete Géza Dezső szobrászművész alkotását. 2001-ben Budapest XII. kerületének önkormányzata, a Magyar Írószövetség és a Széchenyi Művészeti Akadémia emléktáblát állíttatott a költő egykori lakóhelyén, a Királyhágó utca 5. szám alatti ház falán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6217796685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása