Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

A bőröm a ruhám

2022. április 17. 06:35 - RottenBiller

A Szkénében látható az Árvácska színpadi adaptációja

szinhaz-budapest-szkene-szinhaz-arvacska.jpg

József Attila Szabad ötletek jegyzéke című írásában is olvashatjuk: "Öcsödön rossz volt", Móricz Zsigmond Árvácska című regényéből is tudjuk, hogy a múlt század elején nagyon nagy hiba volt, a parasztokra bízni, a szülőktől megfosztott gyermekek gondozását. Az állati sorban nevelkedő gyermekek lelki problémáiról szól az Árvácska című regény, amelynek feldolgozását most a Szkéné Színházban láthatja a budapesti közönség.

Móricz Zsigmond 1936-ban a Ferencz József-hídon egy 20 éves árva lányra lett figyelmes, aki öngyilkosságot készült elkövetni. A lány elviselhetetlen és megalázó éveinek szeretett volna véget vetni. Az író örökbe fogadta Erzsikét, becenevén Csibét, akinek történetéből született meg az Árvácska című regény.

Móricz Zsigmond éveken keresztül kérte örökbefogadott lányát, hogy mesélje el gyermekkora és a nevelőszülőknél átélt évek emlékeit. A lányt parasztszülőkhöz adták, ahol szadista kínzásokat kellett átélnie. aZ állam nyolc pengőt fizetett, ruhákat és cipőket adott.

A parasztok dolgoztatták és éheztették, iskolába nem engedték, verték, parázzsal égették, rúgták, rosszabb sorban élt, mint az állatok. A regény a Kelet Népe című folyóiratban jelent meg, majd az Athenaeum Kiadó adta ki.

Az árva kislány passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik. Állami Árvácska élete az ártatlanság és tisztaság megmaradásának lehetetlenségéről beszél. Móricz tudja, hogy az írásaiban felvetett problémákra sokszor nincs felelet és nincs megoldás, talán csak balzsam és vigasz. Ez a legtöbb, amit szereplőinek és olvasóinak fel tud kínálni, amikor már nincs remény, s amikor már az ember sorsának jobbra fordulása lehetetlennek látszik.

"Nem volt könnyű feladat. Nálam a színpadi meztelenségnek hosszú története van. A főiskola utáni években szigorúan tartottam magam ahhoz, hogy nem vállalok meztelenséget, még nyílt színen való átöltözés kedvéért sem. Aztán jött A nagy füzet című előadás a Szkénében, ahol a rendező, Horváth Csaba olyan esztétikai és művészi értéket képviselt, hogy meggyőzött a hitelessége arról, hogy érdemes néhány perces meztelenséget vállalni a darabban. Ilyen mértékű meztelenséget, mint az Árvácskában, soha korábban nem csináltam és az, hogy most így van, nem jelenti egyértelműen, hogy később, más munkában is lesz ilyen. Az adott helyzettől függ. A színpadi meztelenség kérdése megosztó és bonyolult téma. Van olyan színész, rendező, aki teljes mértékben elutasítja, van, aki elvárja és egyértelműen szükséges színházi eszköznek tekinti. Van olyan rendező, aki rögtön az elején el akarja dönteni, hogy lesz-e és eszerint választ színészt, van, aki a folyamat közben látja meg, hogy van-e rá szükség. Van, aki tapintatosan együttműködik a színésszel és van, aki nem. Ezen kívül az adott darab és szerep is kijelöli az utat. Tomi (Ördög Tamás, az előadás rendezője – szerk.) nagyon türelmes és diszkrét volt ilyen téren, de volt egy határozott elképzelése. Mielőtt elkezdtünk dolgozni, tudtam, hogy elkerülhetetlenül szükség lesz meztelenségre, de azzal, hogy mekkora mértékben, csak a munka kezdetekor szembesültem. Sokáig volt bennem egy bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e ezt így bevállalni. Volt egy próba, amikor egyszer csak levettem magamról a próbainget, onnantól bugyiban voltam, majd a főpróba héten ez is lekerült. A bemutató után eltelt néhány előadás, mire megnyugodtam és úgy éreztem, hogy megérte. Ma már nem tudnám máshogy elképzelni, nem is igazán jut eszembe közben. A bőröm a ruhám. "

- Simkó Katalin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7517809761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása