Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Már mindkét rendező elhagyta Oroszországot!

2022. május 03. 06:10 - RottenBiller

Menekülnek az orosz rendezők Putyin diktatúrájából

1080px-moscow_bolshoi_theatre_2011.jpg

Készítette: Alexey Vikhrov - http://moscowjob.net/Moscow_Bolshoi_Theatre_2011.JPG, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16558638

 

A világ leghíresebb operaházainak egyike a Moszkvai Nagyszínház, nyolcoszlopos klasszicista főhomlokzatával a város egyik meghatározó épülete. Az orosz opera- és balettművészet nagy hagyományú intézménye. Uruszov herceg 1776-ban szerezte meg Moszkvában II. Katalin cárnőtől az előjogot színházi előadások tartására. A gyakran csak Bolsojnak nevezett színház alapításának ezt az évet tekintik. Uruszov herceg angol vállalkozóval társult a színház épületének felépítésére.

 1280px-inside_moscow_bolshoi_theatre.jpg

Készítette: Photographed by Theefer - Theefer, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116595

 

1825 január 18-án nyitotta meg a kapuit, de 28 évvel később tűzvész áldozata lett. A színházat újjáépítettek 1856. augusztus 20-án Bellini Puritánok című operájának előadása volt az első a 2150 férőhelyesre bővített színházi előadás az épületben.

 

Timofey Kulyabin orosz színház és operarendező az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb fiatal színházi rendező volt Oroszországban. Jelenleg úgy tudni, valahol Európában él. Menekülnie kell az orosz rezsim elől. 2007-ben z Orosz Színházművészeti Intézetet 2007-ben végezte el. Az iskola után Oroszországban több helyen és külföldön is rendezett. 15 dráma és 2 operaprodukciót állított már színpadra.

 

A kritikusok szerint tehetségesen képes arra, hogy a nagyszínpadon és a kamara színpadon is megfelelően alkosson. Ugyanolyan erős és eredeti mindkét formában a rendezése. Több díjat nyert többek között az Orosz Előadóművészeti Fesztivál és a Nemzeti Színházi Díj Aranymaszk különdíját is magának tudhatja.

 

A Moszkvai Nagyszínház levette a műsoráról Tyimofej Kuljabin Don Pasquale operarendezését, ugyanúgy, mint Kirill Szerebrennyikov Nurejev című baletjét.

 

A színház nem adott tájékoztatást, azonban mindkét rendező nemrég az orosz-ukrán háborúról adott nyilatkozatot. Kulyabin az Instagram fiókjában kifejezte szolidaritását Ukrajnával, nevetségessé tette Oroszország beszámolóit a háborúról. Egyik Instagram posztjában Tolsztoj Háború és béke című könyvének borítóját úgy szerkesztette át, hogy a háború szót különlegesre cserélte.

 

Szerebrennyikov a múlt hónapban a France 24-nek adott interjút, amelyben kimondta, hogy „teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország kezdte a háborút” és annak is hangot adott, hogy ez összetörte az ő szívét.

 

Már mindkét rendező elhagyta Oroszországot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2617822445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása