Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

120 éve született Darvas Lili

2022. április 10. 08:37 - RottenBiller

Molnár Ferenc neki írta Az üvegcipőt

szinhaz-budapest-darvas-lili-01.png

1902. április 10-én született Darvas Lili színésznő, Molnár Ferenc író felesége. 18 éves korában már Júliát játszotta Góth Sándor színiiskolájának növendékeként. 1921-ben a Magyar Színházhoz Beöthy László, 1924-ben Jób Dániel a Vígszínházhoz szerződtette. Max Reinhardt meghívására külföldön is játszott, német nyelven Berlinben és Hamburgban. Reinhardtnál töltött időkben elnyerte a németül legszebben beszélő színésznő díját, egy turné során Amerikába is eljutott.

szinhaz-budapest-darvas-lili-02.jpg

Molnár Ferenccel az Égi és földi szerelem című darab próbáin ismerkedett meg. A sikeres írónak az ünnepelt primadonna Fedák Sári volt a felesége, de beleszeretett a fiatal színésznőbe és darabot is írt neki, Az üvegcipőt, amit 1924-ben mutattak be a Vígszínházban. Sokan úgy gondolják, hogy a vígjáték Fedák Sári-Molnár Ferenc-Darvas Lili szerelmi háromszögről szól.

„Játéka a szó legszebb értelmében nemes. Sehol egy hamis hangsúly, egy eltúlzott mozdulat. Hiába, a tehetség egyetlen ékessége az egyszerűség” – írta róla Kosztolányi a Pesti Hírlap hasábjain.

szinhaz-budapest-darvas-lili-03.jpg

Edith Barakovich, Public domain, via Wikimedia Commons

1926-ban kötött házasságot Darvas Lili és Molnár Ferenc, a színésznő a Vígszínházban sorra vitte sikerre férje darabjait.

1937-ben Darvas Lili az Egyesült Államokba emigrált, három évvel később követte férje, titkárnő-szeretőjével Bartha Vandával. A lány öngyilkos lett, Molnár Ferenc öt évvel később gyomorrákban halt meg New Yorkban. Darvas Lili Bartha Vanda mellé temettette.

A második világháború után a Madách Színházban 1965-ben sikert aratott Molnár Ferenc Olympia című színművében. 1970-ben Makk Károly Szerelem című filmjének anyaszerepében, Darvas Iván és Törőcsik Mari társaként nyújtotta egyik legemlékezetesebb szerepét. A filmben nyújtott alakításáért a Cannes-i Filmfesztiválon díjat kapott. A film nagy sikert aratott, nemzetközi területen is, az amerikai kritikusok az 1973-as év tíz legjobb filmje közé sorolták.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3617802015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása