Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Védett épületté nyilvánítaná a főváros a Pesti Magyar Színházat

2022. április 29. 05:55 - RottenBiller

szinhaz-budapest-pesti-magyar-szinhaz.jpg

KÉP:

Készítette: Alex Barrow - originally posted to Flickr as Magyar Színház, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8167320

1837. augusztus 22-én nyílt meg a mai Astoriánál, a Múzeum körút és a Rákóczi út sarkán a Pesti Magyar Színház. Pest Vármegyétől az állam tulajdonába került és Nemzeti Színházra változott 1840. augusztus 8-án és bemutatta Erkel Ferenc operáját. 1880-ban az opera ágazat külön épületbe az Operaházba költözött.

1908-től a Blaha Lujza téren működő Népszínház épületében játszott, majd a Nemzeti tulajdonába került az épület. 1964-ben lebontották, a társulat a Hevesi Sándor téri épületbe költözött. Az 1964-1966 évben az épületet átépítették Azbej Sándor tervei szerint, ekkor nyerte el a mai arculatát. Az épület nagy átalakításon ment keresztül, a régi színházból sok helyen csak a tartófalak maradtak meg. Az új épület két szinttel magasabb lett, jóval nagyobb alapterületűvé vált. A színpadot is megnövelték és impozáns előcsarnokot alakítottak ki.

2000. szeptember 1-jén az Új Nemzeti Színház építésekor az intézmény a Magyar Színház, vagy Pesti Magyar Színház néven működött tovább, az alapító okirat módosításával. 2000-től a Pesti Magyar Színház játszik a sokat megélt falak között, amelynek társulata változatlanul a régi Nemzeti Színház hagyományain nevelkedő és azt őrző művészekből áll. A szí­nház igazgató-főrendezője egy évtizeden át Iglódi István volt, rendezői ezen időszak alatt: Csiszár Imre, Vidnyánszky Attila, Pinczés István, Guelmino Sándor, vendégrendezői: Berényi Gábor, Bruck János, Czeizel Gábor, Szergej Maszlobojcsikov, Vándorfi László voltak. 2010-től újabb korszak kezdődött a társulat életében. A szí­nház igazgatója Őze Áron, művészeti igazgatója Guelmino Sándor,a menedzserigazgató Sipos Imre lett. A teátrum vezetését 2015. január 1-jével Zalán János vette át.

“Decemberben merült fel a terv, miszerint a Fővárosi Önkormányzat 2022 elején számos olyan épületre terjesztené ki a védettséget, amik fennmaradása annak ellenére sem tűnik biztosítottnak, hogy építészeti értékeiket a szakma nem kérdőjelezi meg” – írja a lap.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8617819409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása