Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Bemutatják az 1914-ben készült A munkászubboly című filmet

2022. április 25. 08:31 - RottenBiller

Budapest ad otthont a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége kongresszusának

szinhaz-budapest-film.jpg

A magyar filmkészítés születésének szimbolikus helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége kongresszusának április 24 és április 29 között. Az esemény turisztikai szempontból is jelentős. A pandémia után megrendezett első kongresszus iránt több mint 100 intézményből 240 szakember érkezik Budapestre a világ minden tájáról.

A konferencián nemzetközi egyetemek és szakmai kiállítók is részt vesznek. A házigazda a Nemzeti Filmintézet. Itt lesz látható első alkalommal a 2017-ben amszterdami filmmúzeumból előkerült A munkászubboly című film.

A Bródy István által készített 1914-ben forgatott és 1915-ben bemutatott fekete-fehér néma film Hegedűs Gyula főszereplésével igazi filmtörténeti mű, hiszen ez az egyetlen alkotás, amely fennmaradt a főszereplőtől. A magyar némafilmgyártás korai időszakában készült nagyjátékfilmek többsége megsemmisült, elveszett. A Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményébe került filmet restaurálják, digitalizálják.

A budapesti FIAF kongresszus egy kitűnő lehetőség arra, hogy a magyar filmörökségre és annak megőrzésére tett erőfeszítésekre irányítsuk a nemzetközi figyelmet. A kongresszus célja, hogy a szakemberek előadásaiból a résztvevők válaszokat kapjanak arra a kérdésre, hogy miként lehet ezt a rendkívül sokszínű mozgóképes örökséget elérhetővé tenni a nagyközönség és a szakmai felhasználók számára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6117815821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása