Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Orbán Viktorban látta Antall József értékrendjének örökösét

2022. április 08. 08:36 - RottenBiller

szinhaz-budapest-lift-01.jpg

Pozsgai Zsolt A miniszterelnök és a fiú című darabjának ősbemutatója a Thália Színházban. Miközben a taxisok lezárják Budapestet, az Országházban elakad egy lift benne Antal József miniszterelnök és az ifjú Orbán Viktor utazik. A dráma már évekkel ezelőtt elkészült, megjelent drámakötetben és folyóiratban is. A színházi bemutatót szándékosan tették a választások utánra.

A szerző szerint senki sem foghatja rájuk, hogy alantas politikai érdekből mutatnak be egy ilyen helyzetet a színpadon, hiszen már húsz éve tervezi, hogy megírja a két főszereplő találkozását. Harminc éves korában élte át a rendszerváltást mint egy kortárs könyvkiadó vezetője, így jobban belelátott annak a korszaknak a hátterébe, mint mások.

szinhaz-budapest-lift-02.jpg

A rendszerváltás ellentmondásainak felmutatására ezt a drámai helyzetet találta a legalkalmasabbnak.

"Ez a darab és az előadás Antall Józsefnek állít emléket. Az ő utolsó évei­nek egyik legfontosabb társa, még akkor is, ha időnként ez nem is volt teljesen nyilvánvaló, a Fidesz akkori elnöke. Benne látta Antall József az általa képviselt értékrendszer örökösét. Tudom, mert beszéltem erről vele, volt módom többször találkozni a miniszterelnökkel." - olvasható a Magyar Nemzetben

szinhaz-budapest-lift-03.jpg

A színházi előadásban nem törekedtek a fizikai hasonlóságok megteremtésére. Antall Józsefet Szabó Sipos Barnabás, Orbán Viktort Fecske Dávid alakítja. Nem volt cél, hogy a szereplők hasonlítsanak az általuk eljátszott valós személyek fizimiskájára, sokkal inkább egy korszaknak a bemutatása. A szerző szeretné, hogy ha fiatalok, gimnazisták néznék meg az előadást, hogy megismerjék a rendszerváltás fény- és árnyoldalát.

Ahogyan az egész játék, a lift sem reális, inkább szimbólum, hogy minek a szimbóluma az az előadásból derül ki, ami április 22-én a Thália Színház Arizona Stúdiójában lesz látható.

szinhaz-budapest-lift-04.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr5917800327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dirkstruan 2022.04.09. 17:27:54

Nem igaz! 30 éve én is ismertem Antall Józsefet. Azt mondta, hogy bárkire szavathatok, csak ne erre a fióka diktátorra!

birkamenet 2022.04.09. 18:32:35

Mi orbán?

A kommnizmusból a komunizmusba vezetö út leghosszabb szakasza.

Kivlov 2022.04.09. 19:47:24

Kár, hogy antalljóska eladta az egész országot. Azóta is azt szívjuk.

Bandibacsi34 2022.04.10. 06:25:32

Antallt sem kell piedesztalra allitani! Ahogy Sz L megfogalmazta: ez mar a 60'as évektől miniszterelnoknek keszult. Akkoriban vagy börtönbe vagy elmegyogyintezetbe zartak volna barki mast ezert. De vegul muzeumigazgato lett. 1989-ben "gyanus emberek" tuntek fel tobb part kornyeken es lettek hirtelen vezetők (ő es Torgyan a legismertebbek bar egymast utaltak). Kenyszerpalyan mozgott, az biztos.
süti beállítások módosítása