Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Azt érzem, nagyon zárt közeg a budapesti független színházi élet

2022. április 23. 10:20 - RottenBiller

Ki kellene nyissuk, át kellene törnünk azt a buborékot, amelyben élünk.

szinhaz-budapest-fuggetlen-szinhaz.jpg

 

A független színház különös figurája Georgita Máté Dezső

Kereki egy létező kistelepülés. Az előadás alapötletét önéletrajzi helyzet ihlette. A kétszereplős darabban a szereplők, apa és fiú a nagyapa halála után rendezik a házat.

"A nagypapám élt Kerekiben. Ő volt az első halottam, 11 éve. A halál efféle közelsége mély nyomot hagyott bennem, más keretbe helyezett mindent az életemben. A nagypapám halála után pár hónappal lementünk apukámmal rendbe tenni a telket, de képtelenek voltunk hozzányúlni bármihez. Mert bármihez értünk volna, ott volt a nagyapám. Ez adta az alapötletet, hogy egy apa-fiú kapcsolaton keresztül beszéljek a halálról, meg minden másról. Nekem még nincs gyerekem, de valahogy azt érzem, hogy abban a pillanatban, amikor egy férfinak gyereke lesz, biológiailag beteljesíti azt, amiért itt van a Földön, így egy apa-fiú kapcsolatban természetes módon van jelen a halál. A darabban a drámai helyzetet az teremti meg, hogy ők már hosszú ideje nem találkoztak egymással."

 

 

Georgita Máté Dezsőt színészként a Trafóban láthattuk számos Dollár Papa Gyermekei társulat előadásban. Első rendezése egy Kereki nevű faluról és lakóiról szól, az előadást a Manna és a Trafó bemutatásában láthatjuk.

 

 

Kereki (a korabeli forrásokban: Quereki) Külső-Somogyban, a földkéreg törésvonala mentén fekszik, áthalad rajta a 6505-ös számú országút. Elnevezése a kerekerdőből származik. A község határában szalad a Séd patak. A falu fölött, a Levelesi erdőben látható egy 13. sz.-i várrom, ami a település legfőbb látványossága. Vasútállomás nincs. A faluban megtalálható vegyesbolt, kocsma, római katolikus templom és az ország első egzotikus díszmadár-parkja. Lakosainak száma 535 fő. Ebből óvodás 17 fő, iskolás 38 fő, munkanélküli 47 fő, nyugdíjas 176 fő plusz-mínusz egy fő.

2020. július 20-án 19 óra 33 perckor Kereki fölött tisztán kivehető az Újhold keskeny sarlója a Rák 28. fokán, miközben ezzel pontosan egy időben a Szaturnusz szembenállásba kerül a Nappal és fényereje megnövekszik. Két nappal később a Nap belép az Oroszlán jegyébe. Mindeközben a Mars folyamatos előretartó mozgást végez a Halak csillagjegyben. Ugyanebben az időszakban 25 üstökös tűnik fel az égen, de közülük csupán egyetlen egy megfigyelésére van lehetőség házilag, kisméretű távcsővel.

 

 

Az előadás létrehozásához, improvizációs módszert használtak. "Talán azért is, mert nem volt még hozzá bátorságom, hogy csak úgy nekiveselkedjek történetet írni. Az improvizáció izgalmas mezsgye, valahol színház és a valóság határán mozog. Lényegében valóságszimuláció színházi elemekkel. Egyszerűbb úgy nekikezdeni valaminek, hogy már van egy nagy szövegtörzs, amelyből csak le kell nyesegetni a szükségtelen hajtásokat."

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult, majd színészként több előadásban is látható volt. Arra a kérdésre, hogy miért kezdett el rendezni, azt válaszolta, hogy mindenféle folyamatnál más és más az indíttatása. Szerinte az ötlet köti össze a különböző munkákat. A kiindulópontot külső szemszögből látja, majd az anyagot is, de nem látja benne magát, mint színészt.

"A következő előadás, amit rendezni fogok, részvételi színház lesz, jövőre mutatjuk majd be a Trafóban. Valódi influenszerek és az ő nézőik, rajongóik szerepelnek majd benne. Azt érzem, nagyon zárt közeg a budapesti független színházi élet, és szerintem muszáj nyitnunk. Ha megnézek még egy modern köntösbe burkolt klasszikusdráma-változatot az egyik kortársamtól, lehet, hogy megőrülök. Ki kellene nyissuk, át kellene törnünk azt a buborékot, amelyben élünk."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2117814575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása