Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Hol a színészünk?

2022. április 01. 14:47 - RottenBiller

szinhaz-budapest-hol-a-szineszunk-01.jpg

Az 1954-ben bemutatott, Szigligeti Ede Liliomfi című művéből, készült filmben, amelyben olyan óriás színész csillagok láthatóak, mint Darvas Iván, Krencsey Marianne, Ruttkai Éva, Soós Imre, Pécsi Sándor, Dajka Margit, Tomba Sándor, Balázs Samu, Garas Dezső, Szemere Vera, Rajnai Gábor, Rózsahegyi Kálmán, Gyenge Árpád, Rajz János, Pártos Erzsi bepillantást nyerhetünk a 19. század végi vándorszínészek életébe.

 

 

Mindannyian emlékezhetünk Szilvay Tódor professzor úrra, aki hallani sem akar arról, hogy unokaöccse vándorszínészként élje életét, helyette a polgári szokásoknak megfelelően azt szeretné, ha házasságot kötne.

szinhaz-budapest-hol-a-szineszunk-02.jpg

Az 1981-ben bemutatott, 1982-ben a magyar játékfilmek közül elsőként a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat elnyert Mephisto című film Szabó István rendezésében a művész és a hatalom viszonyáról szól.

Időről-időre ma is találkozhatunk a hírekben olyan sajnálatos hírekkel, amelyek a színházi világ viszontagságairól, sajnálatos abúzusokról adnak híreket. „Szabad-e mindezt ennyire kihegyezni a színészre? Csak a színészről van-e szó…?”

 

Színes pokol

Popper Péter Színes pokol című könyve szól a színészről, a színészetről, a színész és a "civil" között létrejövő szerelemről, a színházról, mint pszichológiai műhelyről, a komédiásról, a varázslóról, a gyerekek és a felnőttek játékairól.

A nyolcvanas évek egyik sikerkönyve, amelyik újra meg újra kiadásra került. Ennek az olvasmányos, könnyed stílusban megírt művészetpszichológiai tanulmánynak lelkes hívei és ádáz ellenségei támadtak.

Volt, aki úgy érezte, hogy túlmutat a színészeten, mindannyiunkról és mindannyiunknak szól, akik életünkben "Isten komédiásai" vagyunk.

Mások úgy vélték, hogy a színész személyiségének ilyen tárgyi elemzése megalázó a művészre nézve és dühösen tiltakoztak ellene. Kevesen voltak, akiket a téma hidegen hagyott. A könyv által feszegetett kérdések ma is jelen vannak az életünkben.

Szórakoztató és elgondolkoztató olvasmány.

szinhaz-budapest-hol-a-szineszunk-03.jpg

Hol a színészünk?

A színházi világ állapotáról szól a Nezőművészeti Kft és a Szkéné Színház koprodukciójában létrejött Hol a színészünk? című előadás, amely áprilisban két alkalommal lesz látható.

Katona László, Kovács Krisztián, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Ujvári Bors az emberi és szakmai kiszolgáltatottság okaira keresi a választ.

 

„A színész művészetének nyersanyagát környezetétől szívja el. Vámpír. A szíved vérével táplálkozik.”

„Könnyeid és elcsukló hangod, arcod rángása, kinyújtott kezed, ami simogatni szeretne, ordítozó veszekedéseid, az intim mozdulataid – nyersanyag, anyag (…), ott ragyog játékában a színpadon.”

„Mi az a helyzet, ami neki megfelel? Mit szeretne? Hol érzi jól magát? Neki mi kell?”

„Déryné írja naplójában, hogy a színészek számára külön rezervátumot kellene létrehozni, talán egy szép házat, egy nagy park közepén.”

Popper Péter művéből vett gondolatokkal ajánlja nézői figyelmébe új előadását a Szkéné Színház.

A magyar színházi élet nehéz és megterhelő oldalát hivatott bemutatni az előadás, amely olyan aktuális problémákat helyez előtérbe, mint az SZFE ügy, az abúzus, vagy a sajtó és a nyilvánosság hatalma.

Tárnoki Márk, a darab rendezője mindezt olykor irracionális köntösbe bújtatja, olykor szórakoztató módon meséli el.

szinhaz-budapest-hol-a-szineszunk-04.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1117795265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása