Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Az elfeledett primadonna

2022. április 13. 07:22 - RottenBiller

 

 

 

Zilahon született, Szabadkán járt zárdai iskolába, ahol már felfigyeltek a hangjára, Rákosi Szidinél tanult, szerepelt a Városligeti Színkör előadásaiban, majd a Király Színházban Lórit alakította a Buksi című operettben, az Apolló Színházban is fellépett.

Szubrettből lett primadonna. 1928-tól a Király Színház tagja lett, utolsó szerepét 1932-ben formálta meg. Tragikusan korai halála miatt, csak egyetlen hangosfilmben játszott.

„Meg kell állapítani róla az öntudatos és következetes művész-egyéniségek erejét, amellyel magasan föléje emelkedik másoknak, akik csak a színpadot, mint kirakatot tekintik célnak, nemesebb belső tartalom nélkül. Lábass Juci szereti a komoly, sőt nehéz színpadi feladatokat. [...] Szerénysége, reklámfóbiája csak emeli értékét. Énekhangjának szépsége és kulturáltsága, mozgásművészete, általában véve megjelenésének bája olyan színpadi fegyverzet, amely akkor fogja minden irányban lenyűgözni híveit és a nagyközönséget, amikor a girlstaffaget elunva, végleg átjátssza magát a komoly (drámai) színpadokra.”

- részleta Magyar Színművészeti Lexikonból

21 évesen a Színház Élet címlapjára került, a húszas évek Budapestjének nőideálja és ünnepelt operettprimadonnája Lábass Juci. Kegyeit szőrmegyárak, cipőmanufaktúrák kereték, hiszen minden pesti nő azt kereste, amiben Lábass Juci jár.

 

1918-ban a nála 15 évvel idősebb színészhez, Rátkai Mártonhoz ment feleségül. Gyermekeit sajátjaként nevelte. A férfi 1921-ben Amerikába utazott, két évvel később érkezett vissza Budapestre, de addigra a bíróság kimondta a válást, mivel csak egy két hétig tartó útról volt szó.

Akkor már Lábass Juci ünnepelt primadonna volt, száz számra kapta a szerelmes leveleket. Az újságok minden tudni akartak róla, egyszer megkérdezték mi a napirendje, elmondta, hogy minden nap délben, van annál is később ébred fel, reggelire csak gyümölcsöt eszik, napközben nagyokat kirándul a Ford típusú automobilján, ami akkor nagy feltűnést keltett Budapesten.

Este pedig elmegy a színházba fellépni.

1932. augusztus 24-én álmában végzetes szívrohamot kapott, mindössze 36 évesen hagyta itt ezt a világot. Férje Szedő Miklós vidékre ment fellépni, a primadonna édesanyjával ment moziba, este 11 óra után érkeztek haza, hajnali kettő óráig olvasott, majd elaludt, sajnos örökre. Másnap a szobalány talált rá. A háziorvos cáfolta azt a hírt, hogy öngyilkos lett, közölte a sajtóval szívroham okozta a halálát.

A Kerepes úti temetőben helyezték végső nyugalomra.

Mindenkit sokkolt, hogy csupán 36 éves volt, amikor hirtelen meghalt.

szinhaz-budapest-labass-juci.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6317806909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása