Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

1901. május 19-én, 121 évvel ezelőtt született Vaszary Piri

2022. május 19. 14:24 - RottenBiller

Egy fantasztikus komika, vígjátéki sziporka volt

(Kép: Készítette: Anniversary album 1850-1930 of the Pesti Napló (Hungarian newspaper), Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18787660)

 

Vaszary Piri egy fantasztikus komika, vígjátéki sziporka volt, akit nem a dívaság, hanem a tehetség repített a magasba. Megmutatta a hétköznapi emberek karikatúráját. A házvezetőnő, az anyós, a nevelő, a replikázó, a ténsasszony karakterét. Azon túl, hogy meg tudta nevettetni az embereket, drámai érzéke is volt. Nyilas Misit játszotta a Nemzeti Színházban a Légy jó mindhalálig című előadásban, 1929-es színpadi bemutatóján. Éveken át telt házzal ment a darab.

 

 „Hevesi Sándor igazgatóságának talán legszerencsésebb szereposztási ötlete volt erre a színésznőre bízni Nyilas Misi alakját. Egy nagyszerű szerepet segített ezzel a teljes érvényesüléshez és egy nagyszerű tehetséget a teljes kibontakozáshoz. Vaszary Piroska eddig groteszk komikus szerepekben aratta legnagyobb sikereit s nem egy jelenetében elárulta, hogy a komikumnál több, mélyebb is van benne: a kedély mélységéből fakadó humor.” – így írt róla Schöpflin Aladár a Nyugat című folyóiratban.

 nyilas_misi-vaszary_piri.jpg

 

Kép: Készítette: Ismeretlen - http://www.eclap.eu/drupal/?q=hu/node/3478/objects&page=170#axoid=urn:axmedis:00000:obj:28e76765-f8fe-45ce-8370-f26534a10669&section=similarByText_result&cd=1, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25977118

 

Édesapja Vaszary Gábor, fővárosi főjegyző volt. Édesanyja Csipke Auguszta. Apai nagyapja Vaszary Mihály uradalmi ispán volt. Nagybátyja Vaszary János festő volt. Bátyjai Vaszary Gábor író és Vaszary János színész, rendező volt.

 

Rákosi Szidi Színésziskolában tanult, 1920-ban végzett. Színi pályáját Újpesten kezdte, a következő évben már a Belvárosi Színházba szerződött. 1922 és 1924 között a Magyar Színháznál és az Andrássy úti Színháznál játszott. 1924 után a Vígszínházban, 1926-tól a Nemzeti Színházban is játszott.

 

Némafilmekben és hangosfilmekben is megmutathatta tehetségét. Kivételes karikírozóképessége miatt a magyar filmek állandó vígjátéki szereplője lett. Népszerű volt kabarékupléival is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8017835375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása