Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

2022. április 01. 14:41 - RottenBiller

A legnagyobb kisszínházan, az RS9-ben!

budapest-szinhaz.jpg

Az R.S.9. Színházban május 5-9 között rendezik meg az V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivált. A fesztiválra olyan előadásokkal érkeznek a különböző roma társulatok, amelyeket a közönség eddig még nem láthatott. A cél, hogy minél több történetet osszanak meg és megmutassák a roma színház sokszínű értékeit.

2022-ben öt produkció a család témakörét és a különböző generációk ellentmondásos tapasztalatait mutatja be. A fesztivál mottója:

"családok és harcok"

 

RS9

Az RS9 Színház a VII. kerületben a Rumbach Sebesyén utca 9.-ben működő független színház. 1990-ben alapították a Soros Alapítvány támogatásával. Az első bemutató 1990-ben Witold Gombrowicz Operetkája című előadás volt, amely Lengyelországban díjat nyert. Hetven fő befogadására képes nézőtérrel rendelkező kis színházban évente 100-140 előadást játszanak. Számos társulatot látnak vendégül és beszélgetéssorozatokat, felolvasásokat és filmklubokat is szerveznek.

Az RS9 nagy hangsúlyt fektet a "színházi nevelésre", amely alatt nem csak gyermekelőadásokra kell gondolni, hanem a fiatalok kulturális, művészeti felzárkóztatására is

2013-ban megnyílt az RS9+ "Vallai kert" a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatt, amely kiállítótérként, próbateremként és felolvasóestek helyszíneként működik.

 

V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál előadásai

Forrás: Jönnek a roma hősök - Kultúrpart (kulturpart.hu)

Békamesék / Frogtales

A Békamesék című punk opera énekelve, fájó humorral fűszerezve mutatja be egy család három generációjának életét, egy béka-metaforán keresztül. Portugáliában a kihelyezett kerámia békák jelzik, hol nem kívánatosak a romák. A darabban szereplő ’béka család’ azért harcol, hogy kitörjenek a nekik rendelt ’mocsárból’, és elfogadja őket a többségi társadalom. Sokat küzdenek és tesznek a kitörésért, generációról generációra egyre többet változnak, míg a legfiatalabb családtagnak sikerül: zenei tanulmányai révén sztárrá válni. Kérdés, hogy a siker mennyiben valódi.

Az előadás magyar nyelven és angol felirattal lesz látható.

Író – Balogh Rodrigó és Illés Márton
Rendező – Balogh Rodrigó
Szereplők – Babindák István, Balogh Orsolya, Nemcsók Nóra, Oláh Norbert, Varga Dávid
Zene – Babindák István, Kovács A. Máté

Bemutató: 2022. május 5., 20:00
Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.
Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

Gyászolt Írország? / Ireland Shed a Tear?

A Traveller Wagon Wheel Company előadása egy 2015-ös írországi tűzvész elmesélésén keresztül mutatja be, hogy a többségi társadalom és az ír állam hogyan viszonyul a travellerekhez a mai napig. A darab egyúttal emléket állít a Carrickmines-i tragédia tíz áldozata előtt: 5 gyerek és 5 felnőtt vesztette életét a telepen, köztük egy várandós anya. A tragédia megelőzhető lett volna. Ez számos kérdést vet fel a travellerek élethelyzetével és az állam ellentmondásos magatartásával kapcsolatban. Michael Collins, tizenhat éves fiával Johnnyval, dalok és versek segítségével meséli el milyen embertelen körülmények között kellett élniük a travellereknek, akiket a tűzvész után végképp földönfutóvá tettek.

Az előadás angol nyelven és magyar felirattal lesz látható.

Írta: Michael Collins
Rendezte: Anthony Fox
Közreműködők - Michael Collins, Johnny Collins, Catherine Collins

Bemutató: 2022. május 6., 19:00;
Helyszín: RS9 Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.
Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

Mama/Dajori

A cseh ARA Art társulat Mama című előadása négy generáció sorsán keresztül tárja elénk, mennyire igazságtalanul nagy terhet rónak a roma nőkre a történelem viszontagságai. Négy történet, négy korszak, különböző írónők tollából, személyes interjúk alapján. Az elsőben megismerjük a 2. világháború előtti Csehszlovákia ellentmondásos, de kiszámítható hétköznapjait, ezt követi a kommunizmus időszaka. A ’70-es években játszódó harmadik rész azt mutatja be, miként emelték ki erőszakkal a roma gyerekeket családjukból és helyezték őket állami gondozásba. Végül a záró történet a ’80-as években jogtalanul sterilizált asszonyok máig cipelt traumáit meséli el. A társulat ezzel az előadással próbálja felhívni a figyelmet a téma fontosságára egyúttal segíteni akar az áldozatoknak, hogy hozzájuthassanak kártérítésükhöz, mely 2022-től már törvényesen jár nekik.

Az előadás cseh nyelven, magyar felirattal látható.

Rendező - David Tišer
Előadja - Pavlína Matiová, Michal Žolták
Dramaturg - Líza Zima Urbanová
Zenekar: Roman Horváth, Milan Kroka, Tibor Žida

Bemutató: 2022. május 7., 18:00;
Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.
Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

Roma Hősök koncert

Szeretnétek bepillantást nyerni a hősök világába a zenén keresztül? Ha velünk tartotok, megtudhatjátok kiket látnak hősnek a hazai roma zenészek. Ha érdekelődtök a hősök világa iránt és részt szeretnétek venni egy utazásban, ahol a leghíresebb cigány zenészek műveit mutatjuk be, tartsatok velünk.

Zenekarvezető: Kovács A. Máté
Zenekar tagjai: Babindák István, Balogh Gusztáv, Sárközi Lili
Bemutató: 2022. május 7., 20:30;
Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.

Helver éjszakája/ Helver's Night

A kassai Actor Színház a híres lengyel szerző, Ingmar Villqist Helver éjszakája című darabját hozza el fesztiválunkra. Az előadás Helver és Klára közös estéjét mutatja be az 1930-as évek Európájában, miközben körülöttük éppen polgárháború dúl. Ellentmondásosan szép és titkokkal teli kapcsolatuk az egyetlen kapaszkodó mindkettejük számára. A nő gondoskodik a mentális problémákkal küzdő férfiról, és miközben odakint forrong a tömeg, ők csapdába esnek biztos menedéknek tűnő konyhájukban. Fokozatosan egyre többet tudunk meg arról, kik ők, és mi köti őket össze valójában.

Az előadás szlovák nyelven és magyar felirattal lesz látható.

Író - Ingmar Villqist
Rendező -Anton Korenčí
Előadják - František Balog, Diana Semanová
Díszlet - Silvia Korenčiová

Bemutató: 2022. május 8., 19:00;
Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.
Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

Czinka Panna – Boszorkánycsárdás / Czinka Panna- The Dance of the Witch

A Boda-Novy Barnabás által írt Czinka Panna – Boszorkánycsárdás című előadás a legendás női cigányprímás életét és bátorságát mutatja be. Panna nem félt szembeszállni a kor konvencióival, miszerint egy nő feladata a gyermekek nevelése és a háztartás vezetése. Tehetségének és földesúri támogatásnak köszönhetően virtuóz hegedűsként nagy karriert futott be, megalapította az első cigánybandát, pipázott és férfiruhában járt. A romantikus, autentikus zenével kísért darab azt a nőt mutatja be, aki évszázadokra meghatározta a magyarországi cigány zenét, és a roma kultúra meghatározó alakja lett.

Az előadás magyar nyelven és angol felirattal látható.
Rendező – Boda-Novy Emília
Író – Boda-Novy Barnabás
Producer – Balogh Rodrigó
Szereplők - Babindák István, Baranyi Zoltán, Farkas Ramóna, Pásztor Máté, Vidák Béla

Bemutató: 2022. május 9., 19:00;
Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.
Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6617795257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása