Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Visszhang

2022. május 01. 07:56 - RottenBiller

A Tandem Színház előadása

szinhaz-budapest-alkohol.jpg

Az alkoholizmus orvosi definíció szerint egy olyan szenvedélybetegség, amely a negatív következmények dacára történő kitartó alkohol fogyasztással jár. Kialakulásához az elfogyasztott alkohol mennyisége és gyakorisága minden embernél különböző lehet. Az alkoholizmus során az alkoholtól való test-lelki függőség alakul ki, hiánya esetén pedig elvonási tünetek jelennek meg.

 

Első alkalommal Magnus Huss orvos használta az alkoholizmus szót 1849-ben, amikor leírta az alkohol fogyasztásának káros hatásait. Az Amerikai Egyesült Államokban 1935-ben jelent meg az AA, az Anonim Alkoholisták közössége, amely nagy szerepet játszott az alkoholizmus szó népszerűségében.

 

Az alkoholizmus nemcsak testileg, de erkölcsileg és szellemileg is megrontja a népet és egyik legnagyobb veszélyét képezi a társadalomnak és államnak. Ezt bizonyítja a statisztika, melynek adatai kétségbevonhatatlanul mutatják, mennyi része van az alkoholizmusnak a halandóságban, az elmebetegségben és a bűnügyben és e tekintetben vészes hatása még az ivadékokban is érezhetővé válik.

 

2019-ben alakult Pécsi Tandem Színház egyre nagyobb ismeretségre tesz szert, mint független színház. A színházi alkotók a civil társadalommal szoros együttműködésben olyan kezdeményezéseket valósítanak meg, amelyek erősítik a párbeszédet, a szolidaritást, csökkentik a kisebbségi vagy hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni előítéletet és fontos tabutémákra hívják fel a figyelmet.

 

 

Bacskó Tünde és Fábián Gábor által alapított társulat első interaktív előadása a Szociopoly a mélyszegénységről szól. Egy magyarországi kistelepülésen élő szegény család történetében a nézőkből álló csapatoknak egy hónapot kell végig élniük a darabban. A színészek által bemutatott rövid jelenetek között a nézőknek döntéseket kell hozniuk olyan kérdésekben, mint akarnak-e feketén dolgozni vagy befizetik-e a villanyszámlát vagy éppen arról, hogy vesznek-e fel kölcsönt az uzsorástól.

 

Következő bemutatójuk a Visszhang, ismételten súlyos társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. A függőségre. Azon belül pedig az alkoholizmusra. Hazánkban a lakosság több mint 9%-át érinti. Az éves halálozási adatoknak 20%-a hozható összefüggésbe az alkoholbetegséggel.

 

 

A világjárvány ideje alatt született meg az előadás ötlete. Fábián Gábor által írt forgatókönyvből készült félórás kisfilm, amihez társult egy interaktív játék, amely az online térben került a nézők elé.

 

A film a tipikusnak mondható történetet csak a férj szemszögéből meséli el. A munkában szakmai konzulensként vett részt dr. Szemelyácz János addiktológus.

 

Zsolt, a történet főszereplője egy rosszul működő családban nőtt fel. Az előadás folyamán döbben rá arra, hogy hogyan bénítja meg életét a gyermekkorában ért feldolgozatlan traumák sorozata és arra, hogy milyen fájdalmas dolog megküzdeni a generációkon átívelő súlyos traumákkal.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6817820981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása