Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

A gyertya születéstől a halálig végigkíséri az életünket

2022. május 07. 09:08 - RottenBiller

A gyertya könnye: Sütő András szellemi hagyatéka

sutoandras.jpg

 

 

Május 16-án a Pesti Vigadóban különleges előadást láthatunk. A gyertya könnye című előadás Sütő András erdélyi író gondolatait kortárs kontextusba helyez. Az előadás kétszereplős. Két generáció csap össze, vitatkozik, gondolkodik, kizárólag Sütő András gondolatai, szövegei történetei alapján. Az író gondolatainak újra aktualitása van. Támasz és lelki vigasz, erőforrás, amikor ismét háború dúl és a határon túli magyaroknak sosem látott kihívással kell szembenéznie.

 

 

 

Sütő András szegényparaszti családban született. 1949-ig Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola rendező szakos hallgatója. Ezután a Falvak Népe című hetilap főszerkesztője. 1954-ben az Igaz Szó című irodalmi folyóirat főszerkesztő helyettese. A Művészet és az Új Élet lapoknak a főszerkesztője. 1989-ig az Erdélyi Figyelő főszerkesztője. 1980 és 1990 között csak Magyarországon tud publikálni, mert a román rezsim betiltotta a műveit.

 

 

 

 

A Kossuth-díjas író jellemző témái voltak az egyén és a társadalom, a személyiség és a hatalom kölcsönhatásai. Legismertebb művei a Hajnali győzelem, Anyám könnyű álmot ígér, Egy lócsiszár virágvasárnapja, Csillag a máglyán, Balkáni gerle.

Sütő András: A gyertya könnye

In memoriam Sütő András

Előadók: KILYÉN Ilka és RITZIU Ilka Krisztina
Rendező és színpadkép: KINCSES Elemér
Jelmez: BANDI Kati
Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

"1990. február 10-én gyertyával és könyvvel, az élet és a tudás jelképével vonultunk némán, Marosvásárhely utcáin, százezren vagy még többen is. Ilyen nagyszámú, csendes, méltóságteljes tömeg még nem kiáltott az éghez és a földi hatalmasságokhoz, amióta az erdélyi magyarság kisebbségi létbe kényszerült. E megmozdulásban vállalt szerepéért Sütő Andrásra mártírium várt az 1990. március 19-20-i magyarellenes pogrom idején."

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr5517825979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása