Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Parkot neveztünk el Törőcsik Mariról Újbudán

2022. április 19. 05:50 - RottenBiller

A Feneketlen-tó mellett elhelyezkedő, eddig önálló névvel nem rendelkező parkot

szinhaz-budapest-torocsik-mari.jpg

A Feneketlen-tó mellett elhelyezkedő, eddig önálló névvel nem rendelkező parkot nevezte el a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgáráról Törőcsik Mari színésznőről.


Több mind fél évszázadon keresztül volt meghatározó szereplője a magyar színházi életnek és filmkultúrának Törőcsik Mari. Már 1955-ben, 20 évesen megmutathatta tehetségét nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közönség előtt is a Körhintában. Számtalan díja és elismerése mellett Cannes-ban Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjében nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női alakításért járó díjat is.

Törőcsik Mari 2005-ben Budapest díszpolgárságát is elnyerte. Ez a cím tette lehetővé, hogy az általános, 5 éves szabálytól eltérően már a halálát követő évben közterületet nevezhessünk el róla, a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának javaslatával összhangban.

Továbbra is dolgozunk rajta, hogy több közterület viselje nők nevét, februárban Solt Ottilia teret avattunk a II. kerületben, tavaly Szabó Magda sétánya és Psota Irén utcája is lett Budapestnek, illetve a Komlós Juci köz is felkerült a térképre.

 

 

Parkot nevezünk el Törőcsik Mariról! A Feneketlen-tó mellett elhelyezkedő, eddig önálló névvel nem rendelkező parkot...

Posted by Karácsony Gergely on Saturday, April 16, 2022
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2317810919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása