Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Turay Ida és Békeffi István

2022. június 03. 15:15 - RottenBiller

Kép: Készítette: Fortepan - FOTO:Fortepan — ID 52406:http://www.fortepan.hu/?tags=&x=0&y=0&view=query&lang=hu&q=52406, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47303996

 

Turay Ida viszonylag korán eldöntötte, hogy színésznő lesz. A színház mellett számos filmben is játszott. A pályája kezdetén naivákat, később bölcs, idős karakterek megformálásával aratott sikereket a színi pályán.

Az 1920-as évek elején találkoztaik Békeffi István iróval, aki azt mondta a színésznőről, hogy "helyes kislány, csak görbe a lába." Ennek ellenére hamar egymásra hangolódtak.

A második randevújuk története külön is megérne egy rövidfilmet: az ismert és elismert író felajánlotta Turay Idának, hogy taxival hazaviszi a színházból az egyik darabja után, ám amikor kiderült, hogy a színésznő milyen messze lakik, megváltoztatta előbbi kijelentését és azt mondta, hogy a villamoson kíséri haza. Az út pedig annyira hosszú volt, hogy mire Rákospalotára értek, egymásba szerettek.

A házasságkötés után a Gresham-palotába költöztek, ami akkor még lakóházként működött. Turay Ida halála napjáig tiltakozott az ellen, hogy az épületből hotel legyen. Számtalan feladata mellett még arra is szánt időt, hogy felemelje a hangját a Gresham-palota szállodává válása ellen. „Itt éltem, itt is halok meg” – mondta akkoriban. Ez így is történt, hiszen az épületet csak 1997-ben, a díva halála után kezdték el hotellé alakítani.

 

Kép: Készítette: Sarah Stierch - A feltöltő saját munkája, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28158005

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7817847791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása