Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Biztos vagy benne, Orbán?

2022. április 27. 08:45 - RottenBiller

Orbán Viktornak üzentek a Nemzeti Színház színpadáról

 szinhaz-budapest-nemzeti-szinhaz.jpg

 

 

Készítette: Marc Ryckaert (MJJR) - A feltöltő saját munkája, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9080258

A Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM fesztiválon, a vilniusi színház művészei egy ukrán háborúra utaló képpel, "BIZTOS VAGY BENNE, ORBÁN?" felirattal üzentek Magyarország miniszterelnökének.

Az 56-os magyar és a jelenlegi ukrán helyzetet ábrázoló képpel üzent a Vilniusi Városi Színház a tapsrend helyett a Nemzeti Színházban, a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon.

Oskaras Korsunovas Európa egyik legismertebb színházi rendezője Delhi tánc című előadásának végén a színészek a meghajlás helyett újra és újra felálltak és összeestek, úgy mintha egy golyó találta volna el őket, egészen addig, amíg végül végleg a földön maradtak. Amíg a háttérben a vetítés tartott, a nézők jó része elhagyta a termet. A beszámoló szerint Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltás után kinevezett rektora is.

Korsunovas az elmúlt évtizedben megkapta az Edinburgh Fesztivál fődíját, az Európa-díjat, a francia állam Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, a Mejerhold-díjat. Azt írják róla: "Szerinte a modern színháznak tükröznie kell mindennapjainkat, sőt, nem árt néha fejhosszal előrébb lennie, hogy figyelmeztetésképpen megjósolja a jövőt."

 

A vilniusi színház megmutatta a Kaszás teremben, alighanem meg fogja mutatni a másik litván színház a nagyteremben is....

Posted by Sándor Erzsi on Tuesday, April 26, 2022
41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7317817559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ekrü 2022.04.27. 15:13:49

Remélem üzentek a holland kormányfőnek is,aki szerint Ukrajnát NEM kell gyorsított eljárással felvenni az EU-ba.
No,meg üzentek az osztrák és német kormányfőnek, akik szerint NEM kell gáz és energia embargó.
Továbbá üzentek a bolgár kormányfőnek aki NEM enged át fegyvereket az országán keresztül még másik NÁTO országba SEM.
És még lehetne folytatni a sort....
Komolyan , ti tényleg azt hiszitek,hogy az emberek hülyék? Nem olvasnak újságot? Hány 2/3 kell ehhez,hogy megértsétek?

Ambiorix 2022.04.27. 17:41:38

Mivel a színházi eseményre Bp-en került sor, így gondolom Bulgária említése nem lett volna túl releváns. Itt ez volt az adekvát üzenet.

eßemfaßom meg áll 2022.04.27. 17:55:12

nagy taps balról, a történelem meg bekaphatja

Lehetnék én is 2022.04.27. 18:27:38

@Ambiorix: attól, hogy itt voltak, még nem lett adekvát.
Én a tiszteletlent, elrugaszkodottat, jobbnak érzem.
Maradhattak volna otthon is, ha nem érzik magukénak ezt a közeget.

Lehetnék én is 2022.04.27. 18:29:27

Egy ilyen idegenbeli megnyilvánulásért a magyar szurkolókat/focicsapatot/stb. pénzbüntetésre és pályabezárásra itélte volna a független objektív EJU

pragmatika2 2022.04.27. 19:25:07

"Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elítélte Oroszországot, amiért az "zsarolni" akarja Európát, miután az orosz energiaipari óriás, a Gazprom megerősítette, hogy leállította Lengyelország és Bulgária gázellátását."

Én a rádióban hallottam, és bevallom, hangosan felröhögtem.
Szóval, Ursika. Hogy is van ez ? Szankcionálgatjuk az oroszokat, ezzel azzal, és közben elvárjuk, hogy ők erre ne reagáljanak ? Na, ez a függetlendemokratikusjogállami gondolkodás. Transzparens megnyilvánulása. Lékek és tőkesúlyok. :)))

a nagy hohohorgász 2022.04.27. 20:05:01

Még szerencse hogy egyre lakhatobb lesz a déli sark:))))

Ekrü 2022.04.27. 20:27:45

@Ambiorix:
Én az adekvát helyett inkább a bunkó kifejezéssel élnék. De nem teszem,mert védi őket a vendégjog. Bunkó vendég esetében meg ugye az ember udvariasan nyel egy nagyot és legközelebb nem hívja meg többé.
Az már csak hab a tortán ,hogy 56-ra hivatkozni az ukránok esetében vérlázító, gyakorlatilag megmutatja,hogy az illető nem ,hogy nem ismeri a magyar történelmet,de nagy ívben le is sz.rja a magyarok érzéseit.

Sir Gombóc 2022.04.27. 20:57:43

@Ekrü: rólad nem hisszük, rólad biztosan tudjuk, hogy hülye vagy. Nap, mint nap bizonyítod. De mi ez az őrjöngés, csak nem betalált?

a nagy hohohorgász 2022.04.27. 20:59:50

@Sir Gombóc: mivel bizonyítja te szargomboc? Azzal hogy másképp látja a világot????

tiltsál ki te gyökér 2022.04.27. 22:59:57

Miért nem Moszkvában adják elő a nagy performanszt a nagy művészek?

Ekrü 2022.04.28. 00:46:49

@Sir Gombóc: És ezek egy gondolkodó ember érvei...? :))))
Ezt a "betalált", "jól megmondta" stb. dumát felejtsétek már el,mert nagyon dedós szint.Helyette inkább normális érveket mondjatok,akkor talán nem jön négy év múlva az újabb 2/3.

Rodney_2 2022.04.28. 02:47:31

@Sir Gombóc: Te agyhalott szardarab, ez olyan mintha focimeccsen Romániában a magyar szurkolók Cigányországoznak, aztán ha kiakadnak némely románok, akkor azt mondod, hogy na betalált?? De degenerált idióta :)

0.5 bit 2022.04.28. 05:03:23

Amerikában eljátszhatnák, hogy korbácsolják a rabszolgákat és a Ku-Klux-Klan képeivel üzenhetnének Bidennek. Ott is néznének, hogy most akkor mi is van?

Valahol érthető, hogy a művészek érzelmi oldalról közelítik meg a dolgokat és nehéz elfogani, hogy a jó nem mindig győz. A szankciónálás pótcselekvés, amely a közvetlen katonai beavatkozást helyettesíti, amely a háború kiszélesedésével az oroszok vereségét hozná el. Ezt viszont jelenleg senki sem vállalja be, mert az oroszok veresége nem feltétlenül jelentené a mi győzelmünket (atomháború).

A szankciók általában nem működnek (pl.: Észak-Korea, Kuba, Irán). Ahhoz, hogy gyors eredményt hozzanak a célországnak legalább demokráciának kellene lennie. A demokráciák meg nem viselkednek úgy, hogy szankcionálni kelljen. Ez viszont tehetetlenség érzésén keresztül frusztrációt okoz. Ilyenkor találják meg valakiben a "bűnöst", akit akár le is győzhetünk, ha Putyint nem is. Ezt úgy néz ki most Orbánban találták meg. Függetlenül attól, hogy racionálisan nézve nem tett olyat, mint amit senki más az EU-ban. Mások is üzleteltek az oroszokkal (jobban is), nem csak Orbánon múlik, hogy milyen újabb és újabb szankciókat hoz vagy nem hoz az únió.

Ambiorix 2022.04.28. 08:22:47

@Ekrü:
Én inkább tájékozatlanoknak hívnám őket. Valószínűleg ott a messzi Litvániában abban hisznek, hogy a színházak önálló szellemi műhelyek. Álmukban sem gondolták, hogy itt a magyar illiberalisztánban a színházaknak is kizárólag csak az államrezont szabad képviselniük.

sírjatok 2022.04.28. 08:57:16

@Ambiorix: "a színházak önálló szellemi műhelyek"

jaj jaj. Ez az ilyen "ha sokan néznek engem, akkor elhiszem magamról, hogy okos is vagyok" effektus, amit a hollywoodi filmcsillagoknál is tapasztalhatunk? :)

TSandor Toth 2022.04.28. 09:48:45

A minszki egyezmény I (2014) megkötése óta lehet "megjósolni a jövőt" arra az esetre ha azt nem tartják be. A Vilniusi Városi Szinház művészei -gondolom - azóta gyakorolják a performanszukat, hogy előadhassák azt. A tisztánlátás végett: az ukrán vezetésnek(is) azóta lett volna lehetősége, hogy az általuk is elfogadott egyezményt betartsák és betartassák. De az ukrán vezetők voltak annyira balfékek, hogy szándékot sem mutattak annak betartására. A minszki egyezmény aláírása (Minszk II 2015)után az összes aláíró mint aki jól végezte dolgát nem törődött annak betartásával. Ez nagyon jól jött a mindenkori akár republikánus akár demokrata amerikai kormányzatnak hiszen a tervük bevált, az ukránokat felhasználva lehet Oroszországot meggyengíteni és háború esetén azon keresztül Európát is az összes államával! ('56-ban bennünket is csak hitegettek) Európa még mindig nem tért észhez! Ahelyett, hogy rákényszerítené az Ukrán vezetést egy megállapodásra (amit ha megtesznek 10 éve ma nincs háború), egyre komolyabb fegyverek szállításával, belekényszerítik az oroszokat egyre keményebb támadásokra. Most komolyan, tényleg kb. 4 millió ember autonómiája miatt kell egy estleges atomháború miatt kipusztulnia az emberiségnek? Van az EU-nak olyan felelős politikusa akinek ez az eshetőség is feltünt volna? Vagy jó nekünk a 100 éves Ukrán-Orosz háború?
Visszatérve a VVSZ művészei performanszához, az akciójukkal "sikerült" beállni a "töröljük el Oroszországot klub" táborába amivel egy tyúklépéssel sem kerültünk közelebb a békéhez. Lehet, hogy a vilniuszi szinház művészei szinésznek jók, esetleg kivételesek, azonban hiteles véleményformálóknak csapnivalók.

citrix 2022.04.28. 10:00:25

Rátóti Zolitól többet vártam volna. Amikor még a Gingivel élt együtt nagyon becsületes, értelmes embernek láttam. Úgy látszik kifizetődő nertársnak lenni itt is.

Ekrü 2022.04.28. 10:29:38

@Ambiorix:
"Álmukban sem gondolták, hogy itt a magyar illiberalisztánban a színházaknak is kizárólag csak az államrezont szabad képviselniük. "- Ha komolyan akarsz vitatkozni,kerüld az ehhez hasonló politikai leckék felmondását. A vilniusiakat senki nem akadályozta meg abban, hogy kis politikai művüket előadják, pedig a próbák alatt mindenki láthatta,hogy mire készülnek. Az meg ,hogy a közönségnek nem tetszett és otthagyták őket előadás közben ,az bizony a közönség spontán reakciója volt. Egy színésznek pedig el kell tudnia viselni a közönség kritikáját is.
Azért kíváncsi lennék,hogy Vilniusban ,ha egy magyar színház hasonló előadásra készülne pepitában,vajon a vilniusiak is hagynák őket előadni vagy sem?

birkamenet 2022.04.28. 11:05:14

@Ekrü:
Te Győzike eszű betanitott majma a NER-nek, minden gazembernek üzentek, akik Putyint támogatják az emberirtasban. Tehát Orbánnak meg Lukasenkonak.

birkamenet 2022.04.28. 11:10:34

@Ekrü:

És mit adna elő a NER színházi bagázs Vilniusban? Ahogy Orbán tövig lesz.pja Putyint? Legalább akkor azok is a valóságot fogják bemutatni. Arról meg csak a valóság tagadók futnak el idő előtt, Győzike

Ambiorix 2022.04.28. 11:14:50

@Ekrü:
Szerintem, ha komolyan akarsz vitatkozni, akkor kerüld a személyeskedést.
Másrészt nem ártana a poszt szövegének értelmezése sem: nem a nézők (cuzammen), hanem egy meghatározatlan hányaduk (jó részük) hagyta ott az előadást, de nem előadás közben, hanem a végén. Mit csináltak volna, maradtak volna ott?

Sir Gombóc 2022.04.28. 11:28:59

@Ekrü: nem a színészek verik itt a nyálukat, hogy nem tetszik nekik a közönség kritikája, hanem ti. Na innen indítsd újra a gondolatmeneted, bár a tapasztalatok alapján agyhalott vagy, így ennek minimális az esélye.

Ekrü 2022.04.28. 12:51:21

@Ambiorix:
"Szerintem, ha komolyan akarsz vitatkozni, akkor kerüld a személyeskedést. "- Kétlem,hogy személyeskedtem volna veled szemben. A politikai lecke kifejezést tartom, ha személyeskedés lett volna a cél akkor a "csúsztatás" vagy a "hazugság" szót használom.
"nem a nézők (cuzammen), hanem egy meghatározatlan hányaduk (jó részük) hagyta ott az előadást,"-Azért 53% eléggé meghatározó rész.Az több mint a fele.
" de nem előadás közben, hanem a végén. Mit csináltak volna, maradtak volna ott? "- No ez meg nem igaz. Idézem:
" Amíg a háttérben a vetítés tartott, a nézők jó része elhagyta a termet."
vagy:
" A nézők fele, mind az az 53% elhagyta a zene és a vetítés vége előtt a sötét színháztermet. "
És,hogy ez mennyire zavar benneteket az ebből a mondatból világosan látszik:
"Az 53% felháborodottan vagy gyáván - ki nem szarja le hogy -, elinalt. Holnap is a vilniusiak játszanak a Kaszásban. #mitem"
Szóval ,ha az előadás végén mentek volna el,akkor ugye a cikkben nem neveznék gyávának felháborodva azt az 53%-i embert.És ugye a #mitem hashtag sem került volna a végére....

Ekrü 2022.04.28. 12:53:12

@birkamenet: Látom hozod a formádat. Neked csak ennyit: 2/3. :))))

Ekrü 2022.04.28. 12:55:15

@Sir Gombóc:
" nem a színészek verik itt a nyálukat, hogy nem tetszik nekik a közönség kritikája, hanem ti. "- Szerintem te valamit félreolvastál. Nekem ugyanis tetszik a közönség kritikája. :)))))
Akinek nem tetszik az a jelen blog írója ,illetve a beidézett facebook bejegyzés gazdája...

Ambiorix 2022.04.28. 13:31:49

@Ekrü:
Pont 53%? Nem 52 és nem 54? Mekkora szerencse, hogy véletlenül jelen volt egy népszámláló és egy statisztikus is a nézőtéren.

luis5 2022.04.28. 14:43:22

Biztos h a helyi libsik tol vették az 56os párhuzamot. Olyan is lett, a történelem teljes félreértések.
Ja és az érintett ballibek személyukben v családjuk révén Moszkva hú csatlosai voltak még 30 éve.. M

luis5 2022.04.28. 14:45:04

Ja és teljesen raereztek a magyar kozhangulatra a 4. 2/3 után 3 héttel :))))

bóvli ország jobban teljesít 2022.04.28. 16:48:35

@Ekrü:

A kétharmadnyi Putyinizmust imádó Győzike táboroddal villogsz??? Nóómááis vagy-é?

Ekrü 2022.04.28. 18:02:33

@Ambiorix:
"Pont 53%? Nem 52 és nem 54? Mekkora szerencse, hogy véletlenül jelen volt egy népszámláló és egy statisztikus is a nézőtéren. "- Hát ezt kérdezd meg jelen cikk írójától....Komolyan ,elolvastad Te ezt a cikket,meg a hozzácsatolt Facebook bejegyzést? Én ugyanis őket idéztem. Vagy csak vitatkozol bele a levegőbe,anélkül,hogy tudnád miről van szó?
Szedd már össze magad,mert ez így nagyon gagyi...messziről kilóg a lóláb,hogy csak kötekedni akarsz.

Ekrü 2022.04.28. 18:05:55

@bóvli ország jobban teljesít:
Még mindig jobb,mint ha egy szégyenteljes bukás után játszanám a nagyokost,mint ahogy ti teszitek...:)))))))

CSOKKI MÁLNA 2022.04.29. 08:21:38

Kérdé az angol humor nagyágyúja, hogy ki verte le az ‘56-os forradalmat, az oroszok vagy az ukránok?
A válasz, hogy mindketten, de leginkább a kazahok..

tiltsál ki te gyökér 2022.04.29. 09:10:09

@Ambiorix:
"Másrészt nem ártana a poszt szövegének értelmezése sem: nem a nézők (cuzammen), hanem egy meghatározatlan hányaduk (jó részük) hagyta ott az előadást, de nem előadás közben, hanem a végén. Mit csináltak volna, maradtak volna ott?"
Aham, tehát a nagy művészek performansza tart, vergődnek a kivetítő előtt a színpadon, de teljesen normális, hogy a nézők szépen kimennek, hiszen vége van az előadásnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem tetszett nekik a szenvedés, hanem "tényleg maradtak volna ott????" :D:D:D
EZ pont az a valóságtagadás, mi miatt már negyedszer szopott ki az okos ellenzék, de csináld csak tovább. És vigasztaljon a tudat, meg mondogasd hangosan, hogy nem mindenki ment ki, csak egy meghatározhatatlan szám, a csendes többség ti vagytok....

tiltsál ki te gyökér 2022.04.29. 09:11:22

@CSOKKI MÁLNA: Igen, de az a durva, hogy a kommentek kb. 90 százaléka elmagyarázta, hogy a Szovjetunió volt, ami ugye állt mindkettőből.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.05.22. 16:23:43

@tiltsál ki te gyökér: "Aham, tehát a nagy művészek performansza tart, vergődnek a kivetítő előtt a színpadon, de teljesen normális, hogy a nézők szépen kimennek, hiszen vége van az előadásnak."

Nekem a posztból nem derül ki világosan, hogy mi is történt. "Amíg a háttérben a vetítés tartott", ez olvasható, előtte pedig az, hogy a színészek ráadásként vergődtek. Úgy tűnik, hogy a közönség azt türelmesen elviselte. Performansz, ha homályos mondanivalóval is, belefér. De miféle vetítésről van szó?
süti beállítások módosítása