Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Meghalt Vangelis

2022. május 20. 13:27 - RottenBiller

Az elektronikus zene és a modern filmzene történetének egyik legfontosabb alakja távozott el

vangeliselgrecopremierede2.jpg

(Kép: By NikolasforWiki - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6042320)

 

 

Evángelos Odysséas Papathanassíou, művésznevén Vangelis meghalt 2022. május 17-én. A görög zenész legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az Eltűnt, az Antarktisz, a Bounty, az 1492: A paradicsom meghódítása című filmek zenéi.

 

 

Karrierje 1960-as években kezdődött. A The Forminx és az Aphrodite’s Child zenekarokkal. Az 1970-es években számos állatfilmhez komponált zenét. 1975-ben alapította meg Nemo Studio című stúdióját Londonban. Számos szólóalbumot adott ki.

 

 

Jon Andersonnal alakított ki partnerséget, Jon & Vangelis néven több albumot adtak ki az 1980-as években. Az Oscar-díjas Tűzszekerek című film zenéjét 1980-ban komponálta. A 2012-es Londoni olimpia győzteseinek éremátadó ünnepségén háttérzeneként használták a legjobb eredeti filmzene kategóriában Oscar-díjat nyert zenét. A kislemez, szintén az amerikai Billboard Hot 100-as lista tetejére került.

 

Ötven éves zenei pályafutása alatt több mint 50 albumot komponált. Az elektronikus zene és a modern filmzene történetének egyik legfontosabb alakja távozott el.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3017836099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.05.22. 16:07:56

Én az Alexander című filmzenealbumát is nagyon szeretem, az El Grecót úgyszintén. De hadd hangsúlyozzam ki azt, amit a poszt is ír: Vangelis nem csak filmzeneszerző volt, hanem zeneszerző és zenész is, csodálatos albumokkal a múltjában, több mint húsz stúdiólemeze jelent meg. A filmzene sajátos műfaj, korlátokkal és megszabott irányokkal, a stúdióalbumok viszont teljes egészükben a szerző elképzelését tükrözik, az ő meséjét mondják el. Az Earth, a Heaven and Hell, az Albedo 0.39, a Spiral, a misztikus Beaubourg, ezek Vangelis korai, termékeny alkotói korszakának a gyümölcsei, ezekkel azoknak is érdemes megismerkedniük, akik a filmzenéi miatt szeretik. A The City, a Voices, az Oceanic, ezek a hangfestmények már egy másik korszakába tartoznak, utazások a világban, nekem feledhetetlen élmény volt ezeket meghallgatni. Elvesztettünk egy óriási művészt, de szerencsére velünk maradt a zenéiben, egy beteljesült életműben gyönyörködhetünk, én nagyon hálás vagyok érte.
süti beállítások módosítása