Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

21 évvel ezelőtt halt meg Temessy Hédi

2022. május 09. 12:57 - RottenBiller

Egy pesti legenda szerint Gobbi Hilda minden premier után 100 szál vörös rózsát küldött öltözőjébe

temessyhedi.jpg

Temessy Hédi magyar színésznő, érdemes művész. 1948-ban eleganciája, úrinő megjelenése és német akcentusa miatt „osztályidegen” volt, eltanácsolták a színiakadémiáról. Sokszor problémát jelentett, hogy nem volt jó káder, nem volt párttagkönyve. Valahogy mégis be tudta fejezni a tanulmányait. Diplomát az Országos Színészegyesület iskolájában kapott.

 

1948-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. A főiskolai tanulmányai után a Művész Színház szerződtette. A következő években a Belvárosi Színház és az Ifjúsági Színház társulatának tagjai lett, de játszott a Petőfi Színházban, a József Attila Színházban és a Nemzeti Színházban is. 1977-ben tagja lett a Magyar Filmgyártó Vállalat Társulatának.

 

Első filmszerepe a Különös házasság című filmben nyújtott alakítása, amelyet Keleti Márton rendezett. Az utókor a nevét leginkább a filmekből ismeri: láthattuk többek közt a Különös házasságban, a Rokonokban, a Régi idők focijában, a Ripacsokban, a Mephistóban, a Jób lázadásában, az Abigélben, A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire című filmben – és még vagy nyolcvan másikban –, utoljára a 2001-es Hamvadó cigarettavégben.

 

Az ötvenes évek végén nyílt titokká vált, Gobbi Hildával élt együtt, abban az időben, amikor a meleg férfiakat még börtönbe csukták Magyarországon.

 

Az embereket inkább Temessy miatt lepte meg. Gobbi Hildáról tudni lehetett, hogy hogy a nőkhöz vonzódik. Folyamatosan azzal a szófordulattal élt, hogy „olyan pasi vagyok én” és falta az életet.

 

Kapcsolatuk 12 évig tartott, egy pesti legenda szerint a premierek után Gobbi Hilda száz szál vörös rózsát küldetett Temessy öltözőjébe. A szakítás után Temessy hetvenéves koráig játszott, majd haláláig visszavonultan élt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3117827269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zámolyi roma 2022.05.10. 09:02:41

Valami baja lehet a böngészőmnek, nem jelenik meg Temessy Hédi arcképe.
süti beállítások módosítása