Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

90 évvel ezelőtt született Szemes Mari

2022. május 08. 15:17 - RottenBiller

Szemes Mari, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő

90-eve-szuletett-szemes-mari.jpg

90 évvel ezelőtt, 1932. május 7-én született Szemes Mari, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. Gellért Ede tanítványaként, 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Tanulmányai után a Szegedi Nemzeti Színház szerződtette.

Első alkalommal 1949-ben vett részt filmforgatáson. 1955-től kezdődően a József Attila Színház, majd 1984-től a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájában, a dajkát alakította. Ez volt életének utolsó szerepe. 56 évesen, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el, Budapesten 1988. december 10-én.

 

Szemes Mari kiváló humorérzékkel rendelkezett. Számos televíziós és rádiós kabaréműsorban közreműködött. A legemlékezetesebb műsor talán Csehov Ványadt bácsi című paródia. Shütz Ilával előadott Csirágné és Hanákné jelenet is az emlékezetes előadásai között szerepel.

Meggyőző alakításokat nyújtott a drámai szerepekben is. Sikereket ért el a klasszikus darabokban is. Kertész Ákos Névnap című drámájának Ilonáját, Németh László A nagy család című drámájának Katáját, Robert Bolt Éljen a királynő! című darabjának Angliai Erzsébetét vagy Osztrovszkij A hozomány nélküli menyasszonyának Larisszáját alakította.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6117826699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása