Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Bartók Béla, New York híres magyar halottja

2022. június 15. 11:33 - RottenBiller

 bartok_bela_1927.jpg

Kép: Készítette: Ismeretlen - http://w3.rz-berlin.mpg.de/cmp/bartok_9.jpg, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1810852

 

Bartók Béla, New York híres magyar halottja

 

A második világháború előtt, a Horthy korszakból menekült az Egyesült Államokba Bartók Béla. Bartók 1881-ben született. 1945 szeptemberében New Yorkban halt meg a legendás, tehetséges magyar zenész.

Mivel lejárt a zeneszerző halálától számított hetven év, Bartók művei szabadon felhasználhatóvá váltak. 2016 januártól lett közkincs Bartók minden zenéje.

„A népzene jelentős hatást gyakorolt Bartók Béla, kompozíciós stílusára. Színpadi művei: A kékszakállú herceg vára (1911), A fából faragott királyfi (1914-1916), A csodálatos mandarin (1918-1919)” ma is gyakran felcsendülnek a rádióban, s a koncerttermekben. Ám ez utóbbi darabot a 20-as évek derekán betiltották a dómvárosban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9417858641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása