Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Izgalmas premier május 13-án az Örkény Színházban

2022. április 01. 14:52 - RottenBiller

SZEX.ÚJRA.EL

szinhaz-budapest-budapest-szinhaz-orkeny-istvan-szinhaz-01.jpg

Az utópia görög eredetű, amely két szó egyesítéséből származik. az ou nemet, a toposz földet, helyet jelent. Jelentése tehát sehol-sem, sehol-hely. Utópia alatt általában egy jövőbeli, a tökéleteshez nagyon hasonló fejlettségi szinten álló társadalmat vagy egy ilyen társadalmat leíró irodalmi művet jelent.

Az utópia azonban egy olyan szóalkotás, amely a görög eu vagyis magyarul jó szó és a görög ou vagyis magyarul nem szó kiejtésbeli hasonlatossága miatt lényegében egy olyan helyet jelöl, ami jó és nem létezik egyszerre.

Első alkalommal 1516-ban használta Thomas Morus egy távoli sziget megnevezésére. Ettől az évtől kezdve a kifejezés a valóságban megvalósíthatatlan társadalmat jelöl.

Mi az Incel mozgalom?

Az incel mozgalom olyan férfiakat jelöl, akik szeretnének szexuális kapcsolatot, de erre egy nő sem hajlandó. A szexuális frusztráció gyűlöletbe, majd erőszakba végül gyilkosságba csap át. Az interneten egymást buzdítják az incel férfiak, hogy bármi áron, de bosszulják meg a hiányukat.

Az incel gerjesztette tömeggyilkosságok elkövetői fiatal, huszonéves amerikai férfiak voltak, akik nem értek el sikereket a szexuális életükben. Az incel mozgalom tagjai úgy gondolják, hogy a hatalom birtokosai a nők, akik megadhatják vagy megtagadhatják bárkitől a szexet, a férfiak pedig elnyomottak. Ez a vélelmezett elnyomás úgy gondolják, hogy sok mindenre feljogosítja őket.

szinhaz-budapest-budapest-szinhaz-orkeny-istvan-szinhaz-03.jpg

Az 1960-as évek szexuális forradalmát és a nők egyenjogúságát teszik felelőssé helyzetükért, a feministákat utálják a leginkább.

A mozgalom szélsőséges tagjai, a gyilkosságtól sem riadnak vissza. 2014-ben egy 22 éves amerikai srác a mozgalom nevében hat emberrel majd önmagával is végzett egy kaliforniai egyetemen. Őt úriembernek tartotta az a másik fiatalember, aki Torontóban 10 embert ölt meg. Tette előtt posztolta a legnagyobb közösségi hálózaton, hogy az incel forradalom elkezdődött.

 

Mit javasolt a híres közgazdász Robin Hanson?

Az ismert közgazdász blogbejegyzésében vetette fel, hogy a frusztrált férfiak kevésbé lennének frusztráltak, hogy ha alanyi jogon járna nekik a szex. A bejegyzésben arról írt, hogy nagyon kevés figyelem jut a szexuális egyenlőtlenségekre, vannak emberek, akik kevesebbet szexelnek másoknál ezért a szexuális újraelosztás bizonyos formáin szükséges lenne elgondolkodni.

A blogbejegyzés hatalmas visszhangot váltott ki, a New York Times ismert szerzője is foglalkozott a felvetéssel. Hanson szerint azok a férfiak, akiknek kevesebb szex jut, úgy szenvednek hiányt, mint azok, akiknek kevés jövedelmük van és abban bíznak, hogy ha e hiány mentén szerveződnek, előnyt szerezhetnek, ha újraelosztásért lobbiznak.

szinhaz-budapest-budapest-szinhaz-orkeny-istvan-szinhaz-02.jpg

Sokan úgy reagáltak, hogy Hanson a nők rabszolgasorba vétele és megerőszakolása mellett érvelt.

Örkény István Színház

Az Örkény István Színház 2004. szeptember 21-én nyílt meg, önálló társulattal rendelkező repertoárszínházként. A Fővárosi Közgyűlés 2009-ben alapította meg az önálló Örkény István Színházat. Korábban a Madách Kamara néven, a körúti Madách Színház Kamaraszínházaként működött. 2000-ben Kerényi Imre igazgató kérte fel Mácsai Pált, hogy a Kamara művészeti vezetőjeként valósítsa meg a leválási folyamatot. A művészeti vezető feltétele az volt, hogy önálló társulattal, teljes szakmai függetlenség mentén dolgozhatnak, a Madách Színház feltétele, hogy a nézettség haladja meg a 75%-ot és egy előadásra fordított költség ne haladja meg az 5 millió forintos költségkeretet.

A Madách tér 6. szám alatt található épület első három szintjét eredetileg mozinak szánták. Károlyi István gróf elhatározta, hogy színházat alapít és felmerült az ötlet, hogy a Madách téren épülő mozit alakítsák át színházzá. Az első előadás Móricz Zsigmond Kismadár című drámája, amelyben Dajka Margit játszotta a címszerepet 1940. november 29-én. 1947-ben Állami Madách Színház néven folyt a munka. 1949-ben a Nemzeti Színház vette bérbe az épületet, Lope de Vega A kertész kutyája című drámáját játszottál Bajor Gizi főszereplésével.

1954- tő kezdődően lett a Madách Színház Kamaraszínháza. 1983-tól kezdődően húsz éven keresztül hetente három este itt lépett fel Hofi Géza a magyar kabaré kiemelkedő alakja.

SZEX.ÚJRA.EL

Az Örkény Színház az elmúlt időszak legnagyobb közéleti vitáját generáló szexuális újraelosztás elméletéből kiindulva készít előadást. Schwechtje Mihály által írt és rendezett előadás premierje május 13-án lesz az Örkény stúdiószínpadán.

szinhaz-budapest-budapest-szinhaz-orkeny-istvan-szinhaz-04.jpg

Schwechtje Mihály 2010-ben filmrendezőként diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2011 és 2014 között filmelmélet szakon volt doktorandusz hallgató. DLA fokozatot 2019-ben szerezte meg. Doktori értekezésének címe: A filmrendező-oktatás a történetfejlesztés alkotói folyamatán keresztül.

szinhaz-budapest-budapest-szinhaz-orkeny-istvan-szinhaz-05.jpg

A rendező-író nyilatkozta a március 30-án megtartott olvasópróba után, hogy felvetése az volt, hogy az alkotókkal közösen találjanak ki egy olyan jövőbeli világot és társadalmat, ahol a szexuális újraelosztás rendszere megvalósul.

JÁTSSZÁK

Bajomi Nagy György,
Ficza István,
Józsa Bettina,
Kerekes Éva,
Vajda Milán

 

DRAMATURG: Németh Gábor
DALSZÖVEG: Máthé Zsolt
DÍSZLET: Láng Imola
JELMEZ: Ignjatovic Kristina
ZENE: Balázs Ádám
RENDEZŐ: Schwechtje Mihály
SÚGÓ: Horváth Éva
A RENDEZŐ MUNKATÁRSA, ÜGYELŐ: Borhi Lilla

 

A képek nem az előadás fotói, csak illusztrációk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7817795267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása