Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Magyar Színészek Amerikában

2022. április 24. 09:08 - RottenBiller

szinhaz-budapest-magyar-szineszek-amerikaban.jpg

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet legendás magyar művészek emigrációban töltött éveiról mesél. A színháztörténet mellett ezen az alkalmon Szokolay Ádám Fischer Annie-ösztöndíjas zongoraművész játékát is hallhatja a tisztelt budapesti közönség.

Szabó Sándor 1937-ben végzett a Színművészeti Akadémián, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. A miskolci Nemzeti Színházban, az Úttörő Színházban és a Magyar Néphadsereg Színház társulatának is tagja volt az ötvenes években. 1956-ban New York-ba költözött és az ott működő Petőfi Színházban volt szervező és a társulat tagja. Hollywoodban és a Broadwayn is szerepelt.

Szörényi Éva 1956-ban a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának tagjaként részt vett a forradalomban, majd Ausztriába távozott. 1957-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált és haláláig ott élt. A híres írónak Márai Sándornak volt személyes jó barátja. Amerikában a magyar nyelv és kultúra erősítésének meghatározó személyisége volt, több mint ötven évig.

Jávor Pál 1946-ban Sárossy Szüle Mihály társulattal az Egyesült Államokban turnézott. Kisebb filmszerepeket kapott Hollywoodban az ötvenes évek elején. Az itthon ünnepelt sztár sokat szerepelt amerikai magyarok előtt és nagy sikert aratott. Honvágyát soha nem tudta leküzdeni, 56 után hazatért és a Petőfi Színházban, majd a Jókai Színházban játszott.

Kabos Gyula 1939. február 1-jén indult el a Paris nevű tengerjárón és február 11-én kötött ki New Yorkban. Alkalmi fellépések során szórakoztatta a magyarul tudó közönséget. 1941-ben egy brooklyni színházban játszott, előadás közben rosszul lett. A második rosszulléte után az orvosok eltiltották a színpadtól, de ő továbbra is fellépett. A harmadik rosszulléte után tüdőgyulladást kapott. Élete utolsó két hetét kórházban egy oxigénsátor alatt töltötte. Október 6-án hunyt el.

Páger Antal 1948-ban Argentínában telepedett le. Festő-grafikusként dolgozott. Venezuelában, Brazíliában önálló tárlata volt, 45 képpel szerepelt a Sau Pauló-i Biennálén. A Magyar Színjátszó Társaság vezetője volt, 1951-ben kapott argentin állampolgárságot. 1954. augusztus 14-én a Buenos Aires-i Casa de Catalunya színháznál az ő rendezésében, díszlettervezésével és főszereplésével bemutatták Curt Goetz A montevideói ház c. színdarabját.

Karády Katalin 1951-ben hagyta el Magyarországot. 1953-ban Brazíliába költözött és divatáruüzletet nyitott. 1968-ban kapta meg az amerikai vízumot és New Yorkban telepedett le, ahol kalapszalont üzemeltetett a Madison Avenue-n. Az Egyesült Államokban elvállalt pár fellépést és lemezei is megjelentek, a mindennapjait visszavonultan élte. Az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává és a diaszpórában élő magyarok elkötelezett támogatója lett.

Többek között a fenti, legendás művészek emigrációban töltött éveikről, pályájukról szól az OSZMI előadása.

Közreműködik: Szokolay Ádám-zongora (Fischer Annie-ösztöndíjas művész)
Műsor: Schubert: Magyar melódia
Haydn: C-dúr szonáta, Hob. XVI/48
Schubert: 2 Impromptus, Op. 90 (Gesz-dúr, Asz-dúr)

Belépő: 1000 Ft; Hegyvidék – kártyával 500 Ft

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr217815095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása