Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Színház Budapest

kulturális blog

Egy bohózatba oltott sorstragédia

2022. április 04. 15:49 - RottenBiller

Jean Cocteau: Rettenetes szülők - április 9-én a Thália Télikertben

szinhaz-budapest-rettenetes-szulok-01.jpg

(a képek illusztrációk)

 

Susan Forwards által írt Mérgező szülők című könyvében olvashatunk a diszfunkcionális családban élő gyermekek lelki problémáiról.

A világos és közérthető könyvben a szerző helyenként megdöbbentő példákkal illusztrálja, milyen sérüléseket okozhat a gyermek lelkében a destruktív szülői magatartás és teszi a felnőtt embert a szülők rabjává.

 

A mérgező szülők rombolását sok esetben csak felnőtt korukban veszik észre a bántalmazott gyermekek. A manipulálás, félrevezetés vagy éppen a súlyos bántalmazás felismerése a gyógyulás első szintje.

szinhaz-budapest-rettenetes-szulok-02.jpg

A mérgező szülők személyiségromboló hatással vannak saját gyermekeikre. Nem hagyják gyermekeiket érvényesülni, sok negatív dolgot mondanak nekik, túl sok felelősséget hárítanak rájuk még akkor is ellenőrzésük alatt akarják tartani gyermeküket, amikor már felnőttek.

A mérgező szülők sokat kritizálnak, keveset dicsérnek, a fizikai bántalmazás sem ritka náluk, de viselkedésükkel és szavaikkal is képesek bántalmazni. A Thália Télikertben készülő Cocteau előadás premierje április 9-én lesz.

Cocteau Rettenetes szülők című színdarabját első alkalommal Párizsban, 1938-ban mutatták be. Az előadást azonban folyamatosan veszélybe került, szembe kellett néznie a cenzúrával, majd a háború kitörése okozott nehézségeket. A produkció 1946-ban éledt újra, amikor filmet készítettek belőle. Cocteau három okból szerette volna filmre vinni a darabot.

szinhaz-budapest-rettenetes-szulok-03.jpg

Az első és legfontosabb az volt számára, hogy megörökítse a kiváló színészi alakításokat. A második ok, az volt, hogy a színházban távolról nézhetjük a színészeket a filmben arc közelből láthatjuk őket. Cocteau a filmhez nem írt további párbeszédeket, azonban a dráma koncentráltabbá vált, mert jelentősen húzott a színpadi szövegből. A forgatásra 1948. április 28. és július 3. között került sor.

Április 9-én a Thália Télikertben mutatják be Jean Cocteau: Rettenetes szülők című előadását, Kelemen József rendezésében. Az előadás szereplői Csarnóy Zsuzsa, Ember Márk, Udvarias Anna, Rancsó Dezső és Jeney Luca Viktória lesznek.

A rendező Kelemen József szerint ez a darab egy bohózatba oltott sorstragédia, amely egy olyan családban történik meg, amely családban a tagok egytől egyig sérelmet hordoznak és ezek a sérelmek függővé teszik őket a másik féltől. Ebbe a kaotikus állapotba érkezik egy külső szemlélő, Madeleine, aki alaposan felforgatja az állóvizet.

Egyáltalán nem szokatlan, hogy egy anya túlságosan ragaszkodik egyszülött fiához, ha tehetné magához láncolná, annak érdekében, hogy nehogy beleszeressen valakibe és kilépjen kisfiúi szerepköréből, ahogyan annak egészséges keretek között történnie kellene.

A huszonéves Michel, akit Ember Márk alakít az előadásban, számára szóba sem jöhet, az anyáról történő leválás, soha életében nem volt szerelmes, így váratlanul érik azok az érzelmek, amelyeket a Jeney Luca Viktória által megformált Madeleine iránt érez.

Kezdi levetkőzni ártatlan, kisfiús énjét és ösztönszerűen utat tör magának férfiassága.

 

A Rancsó Dezső által megformált apuka, Georges, álmodozó, reménybeli feltalálóból, a sikertelenségeknek köszönhetően visszafejlődött egy elhanyagolt kisgyerek szerepébe. Mivel felesége csak a kicsi fiára koncentrál, nem marad más választása, minthogy szeretőt tartson.

A diszfunkcionális család ügyeletes gardírozója már huszonhárom éve a kemény jellemű nagynéni, Udvarias Anna által játszott Léonie. A szenvedélyek és túlfűtött érzelmek közepette bontakoznak ki a konfliktusok az előadásban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7617797465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása